Excel-vinkit

Funktioita: IF, SUM.IF, PHAKU


IF (JOS) (Alkuun)

Palauttaa arvon, jos annettu ehto on TOSI, ja toisen arvon, jos se on EPÄTOSI.

Käytä JOS-funktiota ehdollisten testien suorittamiseen arvoille ja kaavoille.

Syntaksi

JOS(totuus_testi;arvo_jos_tosi;arvo_jos_epätosi)

Totuus_testi on mikä tahansa arvo tai lauseke, joka voidaan arvioida totuusarvoilla TOSI tai EPÄTOSI. Esimerkiksi A10=100 on totuuslauseke, sillä jos solun A10 arvo on yhtä suuri kuin 100, lauseke on TOSI. Muussa tapauksessa lauseke on EPÄTOSI. Tämä argumentti voi käyttää mitä tahansa vertailuoperaattoria.

Arvo_jos_tosi on funktion palauttama arvo, jos totuus_testi on TOSI. Jos tämä argumentti on esimerkiksi merkkijono "Budjetissa" ja totuus_testi-argumentti on TOSI, JOS-funktio näyttää tekstin "Budjetissa". Jos totuus_teksti-argumentti on TOSI ja arvo_jos_tosi-argumentti on tyhjä, argumentti palauttaa nollan. Jos haluat näyttää sanan TOSI, käytä tälle argumentille totuusarvoa TOSI. Arvo_jos_tosi voi olla toinen kaava.

Arvo_jos_epätosi on funktion palauttama arvo, jos totuus_testi-argumentti on EPÄTOSI. Jos tämä argumentti on esimerkiksi merkkijono "Ylittää budjetin" ja totuus_testi-argumentti on EPÄTOSI, JOS-funktio näyttää tekstin "Ylittää budjetin". Jos totuus_testi on EPÄTOSI ja arvo_jos_epätosi puuttuu eli jos arvo_jos_tosi-argumentin jälkeen ei ole puolipistettä, funktio palauttaa totuusarvon EPÄTOSI. Jos totuus_arvo on EPÄTOSI ja arvo_jos_epätosi on tyhjä eli arvo_jos_tosi-argumentin jälkeen on puolipiste ja sitten sulje, funktio palauttaa nollan. Arvo_jos_epätosi voi olla toinen kaava.

Huomautuksia
JOS-funktion argumentit arvo_jos_TOSI ja arvo_jos_EPÄTOSI voivat olla toisia JOS-funktioita seitsemään sisäkkäiseen tasoon asti. Yli kolmen sisäkkäisen IF-funktion hallinta alkaa olla vaikeaa. Korvaanana voit käyttää VLOOKUP-funktiota.
Kun arvo_jos_tosi- ja arvo_jos_epätosi-argumentteja arvioidaan, JOS-funktio palauttaa näiden argumenttien palauttaman arvon.
Jos jokin JOS-funktion argumentti on matriisi, jokainen matriisin osa arvioidaan, kun JOS-lauseke suoritetaan.
Microsoft Excel sisältää myös muita funktioita, joita voi käyttää ehtoon perustuvien tietojen analysoimiseen. Jos esimerkiksi haluat laskea tekstimerkkijonon tai solualueen luvun esiintymiskerrat, käytä LASKE.JOS-taulukkofunktiota. Jos haluat laskea tekstimerkkijonoon tai alueen lukuun perustuvan summan, käytä SUMMA.JOS-taulukkofunktiota. Lisätietoja ehtoon perustuvan arvon laskemisesta.

SUM.IF (SUMMA.JOS)) (Alkuun)

SUMMA.JOS-funktio on kätevä apu, kun pitää laskea yhteen tietyn säännön tai ehdon mukaisia arvoja.

media_1356101999603.png

SUMMA.JOS-funktiolle annetaan kolme arvoa, alue = alue mitä testataan, ehdot = nämä ehdot täyttävät solut lasketaan yhteen ja summa_alue = alue, minkä arvot lasketaan yhteen.

Käytännön esimerkki SUMMA.JOS-funktiosta

media_1356103302000.png

Erään pelin tuloslista on seuraava ja haluamme laskea erikseen miesten ja naisten kokonaispisteet. Valitse ensin solu (tässä tapauksessa H4), mihin haluat laskea naisten pisteet.

media_1356103547587.png

Voit valita alueen kaavaan joko hiirellä klikkaamalla ja raahaamalla, tai kirjoittamalla solujen viittaukset kaavaan.
Ensin valitsemme testattavan alueen, eli onko kyseessä mies vai nainen.
Kirjoita kaava =SUMMA.JOS(D5:D10

media_1356103704843.png

Jatka kaavaa kirjoittamalla puolipisteen jälkeen ehto, mikä on tässä tapauksessa ”Nainen”. Nyt siis valitaan ne ensin määritellyn alueen solut, missä ehto täyttyy.
Kirjoita kaava =SUMMA.JOS(D5:D10;”Nainen”

media_1356103833126.png

Jatketaan edelleen kaavan syöttämistä, nyt laitetaan summattava alue, eli pisteet (E5:E10). Voit taas joko valita alueen hiirellä, tai kirjoittaa soluviittaukset kaavaan.
Kirjoita kaava loppuun: =SUMMA.JOS(D5:D10;”Nainen”;E5:E10).
Paina lopuksi Enter.

media_1356103906268.png

Nyt solussa H4 on naisten pisteiden kokonaissumma.

PHAKU-funktio) (Alkuun)

PHAKU- eli pystyhakufunktiolla saat kätevästi haettua ehtojen mukaan tietoa toisista tietoalueista toisiin.

media_1359135350964.png

Taulussa on nimiä ja syntymäaikoja. Haluamme etsiä nimen perusteella syntymäajan. Käytetään etsimiseen PHAKU-funktiota.
TÄRKEÄÄ! Jotta PHAKU-kaavaa voi käyttää, tulee täsmättävän sarakkeen olla tietoalueen ensimmäisenä. Tässä tapauksessa etsitään nimen perusteella, joten nimen pitää olla haettavan tietoalueen ensimmäinen sarake.

media_1359135462024.png

PHAKU-funktiolle annetaan neljä arvoa. Ensin hakuarvo, eli mitä halutaan hakea, seuraavaksi taulukko_matriisi, eli alue mistä halutaan hakea, sitten sar_indeksi_nro eli monennestako sarakkeesta haettava tieto löytyy ja lopuksi alue_haku eli halutaanko, että arvo taulukossa vastaa täsmälleen hakuarvoa (EPÄTOSI) vai sinne päin (TOSI).

media_1359135733146.png

Haettava arvo on tässä esimerkissä G3 -solun sisältö, eli annetaan ensimmäiseksi arvoksi G3. Vaihtoehtoisesti voi soluun kirjoittaa suoraan ”Seppo”. Tällöin arvo laitetaan suoraan kaavaan, eikä sitä ole yhtä helppo muuttaa kuin soluviittauksessa.

media_1359136115825.png

Toiseksi arvoksi valitaan koko data-alue, mistä etsittävä tieto löytyy. Voit valita alueen hiirellä klikkaamalla ja raahaamalla tai kirjoittamalla suoraan C3:D9.
Tässä vaiheessa kaava näyttää siis tältä: PHAKU(G3;C3:D9

media_1359136256010.png

Seuraavassa vaiheessa valitaan, että minkä sarakkeen tieto halutaan löytää. Koska haluamme syntymäajan, mikä on toinen sarake, kirjoitamme tähän 2.
Tässä vaiheessa kaava näyttää tältä: PHAKU(G3;C3:D9;2

media_1359136547784.png

Viimeisenä laitamme arvoksi EPÄTOSI, koska haluamme tarkan vastineen, eli täsmälleen Seppo-nimeä vastaavan tiedon syntymäajan. EPÄTOSI-arvoa käytetään lähes kaikissa tilanteissa PHAKU-kaavan kanssa.

media_1359136658893.png

Paina Enter ja kaava kirjoittaa Sepon syntymäajan. Koska solu ei ole muotoiltu päivämäärä-muotoon, näyttää se hassulta (28178).

media_1359136811178.png

Muokataan vielä päivämääräsolu oikein:

1. Valitse solu G3
2. Valitse Aloitus -> Lukumuotoilun pudotusvalikko -> Lyhyt päivämäärä.

PROPER, TRIM and CLEAN Functions

Excel’s CLEAN function removes non-printing characters from your data. The PROPER function returns a leading capital letter on each word. The TRIM removes unwanted spaces between words. The example below shows imported data which contains multiple spaces, upper case words, and missing capitals. The nested text functions correct use of upper and lower case, remove non-printing characters, and remove multiple spaces.

Imported data Function Function Result
HIRE a     car in LONDON    heathrow
=(PROPER(CLEAN(TRIM(A1)))
Hire A Car In London Heathrow